21 Ekim 2017 Cumartesi

Şekeri Isırarak mı Yoksa Emerek mi Yemek Daha Zararlı?

  Hiç yorum yok

Canımız tatlı bir şeyler istediğinde dişlerimize zarar verdiğini biliyoruz ama göz çarpıcı şekerlerden de uzak duramıyoruz. Yediğimiz yiyeceklerin içeriğindeki şeker ağzımızdaki bakterilerin besin kaynağıdır. Bu bakteriler şeker moleküllerini sindirdikleri sırada asit üretirler. Dişlerimizin çürümesine neden olan asit bu asittir. Asit zamanla dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde delikler oluşturur. Bu delikler gitgide genişleyip küçük bir oyuk haline gelirler.

Asitin üretilmesi için şekerin ağzınızda olması gerekmez. Şekeri yuttuktan sonra yarım saat sonrasına kadar asit üretimi devam eder. Asıl kritik olan da dişlerinizin bu asite ne kadar maruz kaldığıdır. Mesela bir şeker yedikten 10 dakika sonra ağzınıza bir şeker daha attığınızda önceki asit üretim süreci bitmeden ağzın içinde yeni bir asit istilası başlar. Bu şekilde dişlerinizin çürüme riskini daha da arttırmış olursunuz.

Bir şekeri emerek yemeniz, dolayısıyla ağzınızdan daha uzun süre kalması, daha uzun süre, daha çok asit üretimi demektir, şekeri yuttuktan sonra yarım saat daha asit üretiminin devam ettiği düşünülürse şekerden bir an önce kurtulmanın daha iyi olacağını belirtiyor. Bunun yolu da şekeri ısırarak yutmaktan geçiyor. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken bir husus daha var. Özellikle sert yapılı şekerleri ısırırken dişlerinizi kırmak. Burada seçim size kalıyor tabii. Şeker yemekte ısrarcıysanız sonucunda kırık bir diş mi yoksa çürük bir diş mi tercih ederdiniz?


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder